top of page
naar boven

De therapeutische visie van waaruit Anouk van Rijn werkt is cliënt-centered (Carl Rogers). Deze visie heeft als uitgangspunt dat ieder mens een gezonde kern in zich draagt, hoeveel leed hij/zij ook heeft meegemaakt in het leven.

 

Belangrijk element uit de cliënt-centered methode is de onvoorwaardelijke acceptatie vanuit de therapeut naar het kind. Zo laat Anouk het kind en de ouders/verzorgers ervaren dat alle gedachten en emoties in het kind er mogen zijn en kan er een goede therapeutische vertrouwensband worden opgebouwd.

 

Daarnaast maakt Anouk bij jongeren en ouders gebruik van de methode Een taal erbij en Systemisch werk / Familieopstellingen (Bert Hellinger)

 

Anouk gaat, als een kind vastgelopen is in zijn/haar ontwikkeling, samen met het kind op zoek naar de gezonde hulpbronnen in het kind. Zij biedt het zoekende kind ruimte om te helen door spel. Door middel van het eigen helend spel kan het kind de vrijheid en het vertrouwen hervinden veilig en autonoom in het leven te staan waarin emoties een plek mogen krijgen en zijn/haar kwaliteiten tot bloei komen.

 

Anouk is enthousiast, betrokken, speels en open naar kinderen en ouders/verzorgers. Zij werkt met rust en aandacht en veel creativiteit: tekenen, schilderen, verhalen vertellen, muziek maken, handwerken en knutselen.

Sinds januari 2008 is Anouk zelfstandig speltherapeut.

Zij heeft de Post- HBO opleiding speltherapie te Utrecht gevolgd en deze in juni 2007 afgerond. Tijdens haar studie werkte Anouk op het Haags kinder- en Jeugd Therapeuticum. Dit is een polikliniek voor kinder- en jeugdpsychiatrie en verstandelijk gehandicaptenzorg.


In 2000 heeft Anouk de PABO afgerond. Aansluitend heeft zij tot 2012 les gegeven op de Vrije School te Den Haag. De antroposofie is een van de inspiratiebronnen in haar werk.

 

Daarnaast heeft Anouk van 2001 tot 2005 huiswerk begeleiding gegeven aan kinderen met leer- en gedrags- problemen vanuit een huiswerk begeleidingscentrum en later vanuit haar eigen praktijk voor huiswerkbegeleiding.

Bovendien heeft zij verschillende cursussen gedaan op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, o.a Psychosynthese, en blijft zij zich regelmatig bijscholen.

Van 2013-2016 was Anouk werkzaam als speltherapeute op de Eerste Nederlandse Buitenschool. Dit is een openbare school voor leerlingen met een ontwikkelingsstoornis of een internaliserende psychiatrische problematiek. Je kunt hierbij denken aan autisme, PDD-NOS, stoornis van Asperger, ADHD, angststoornis, dysthyme stoornis, selectief mutisme, ADD of hechtingsstoornis.

In juni 2013 heeft Anouk de opleiding ‘Systemisch werk / Familieopstellingen’ afgerond. Door het volgen van deze opleiding heeft zij nog meer zicht gekregen op de invloeden van het familiesysteem en/of de leefomgeving (o.a. school) van het kind.

 

In 2016 heeft Anouk de opleiding Psychosociale Basiskennis (PSBK) afgerond. De opleiding is door de zorgverzekeraars verplicht gesteld voor iedere zorg behandelaar en moet volgens de PLATO-eisen van 2013 behaald zijn. Door het doen van deze opleiding blijven cliënten vergoeding krijgen door veel zorgverzekeraars. Voor de exacte vergoeding zie zorgwijzer.nl (klik hier)

Deze opleiding stelt Anouk in staat op een professionele wijze een eigen praktijk te kunnen voeren in de gezondheidszorg in Nederland. Een professionele therapeut kenmerkt zich doordat hij een goed besef heeft van zijn eigen mogelijkheden en beperkingen, kennis heeft van het diagnostisch proces, kennis heeft van de DSM 5 en zijn/haar cliënt waar nodig doorstuurt naar andere behandelaars.

In 2018 heeft Anouk een cursus Mindfulness gevolgd, wat ze toepast in de praktijk. Verdere info volgt.

 

 

Hulp en Advies voor kind & jongere 3 - 18 jaar

 

Ouder & Gezinscoaching

Over Anouk

De therapeutische visie van waaruit Anouk van Rijn werkt is cliënt-centered (Carl Rogers). Deze visie heeft als uitgangspunt dat ieder mens een gezonde kern in zich draagt, hoeveel leed hij / zij ook heeft meegemaakt in het leven. Belangrijk element uit de cliënt-centered methode is de onvoorwaardelijke acceptatie vanuit de therapeut naar het kind. Zo laat Anouk het kind en de ouders/verzorgers ervaren dat alle gedachten en emoties in het kind er mogen zijn en kan er ....

Opleiding

Sinds januari 2008 is Anouk zelfstandig speltherapeute. Zij heeft de Post- HBO opleiding speltherapie te Utrecht gevolgd en deze in juni 2007 afgerond. Tijdens haar studie werkte Anouk op het Haags kinder- en Jeugd Therapeuticum. Dit is een polikliniek voor kinder- en jeugdpsychiatrie en verstandelijk gehandicaptenzorg. In 2000 heeft Anouk de PABO afgerond. Aansluitend heeft zij tot 2012 les gegeven op de Vrije School te Den Haag. De antroposofie is een van de inspiratiebronnen in haar werk. Daarnaast heeft Anouk ....

 

anouk van rijn speltherapie den haag
Over Anouk...
over Anouk
opleiding

“Ik ervaar het werk als speltherapeut, coach en opvoedondersteuner als zeer inspirerend.

Het is telkens weer vreugdevol

om kinderen en gezinnen ‘heel’ te zien worden.

Dit betekent dat alle personen in het gezin

weer hun eigen en juiste plek kunnen innemen.

Dat levensenergie en levensvreugde

weer vrij kunnen stromen.

Ook de autonomie van de gezinsleden onderling

en de verbondenheid met elkaar

zullen dan hun evenwicht (her)vinden.”

 

Anouk van Rijn

Opleiding
Artikel
bottom of page