top of page

Ervaringen uit de Praktijk

Broekplassen

Broekplassen. Observatie door Anouk van Rijn. "Toen P. vijf en een half jaar oud was kwam hij in speltherapie bij mij. De aanmeldingsklacht was dat P. overdag vaak in zijn broek plaste. Tijdens de eerste sessies werd ook duidelijk dat P. zijn emoties moeilijk kon verwoorden, het moeilijk vond om zijn wensen en grenzen aan te geven en vrij streng voor zichzelf was. Na afloop van de therapie is P. zindelijk, zichtbaarder voor zijn omgeving, maakt veel meer contact met volwassenen en vriendjes en geeft duidelijk aan wat hij wel en niet wilt.

Beschrijving van het therapeutische proces van 20 sessies speltherapie:

Er heeft een positieve ontwikkeling plaatsgevonden tijdens de speltherapie. Je zou het verloop van de speltherapie van P. kunnen vergelijken met een bloemknop die open en zichtbaar is geworden. De eerste sessies was hij bijna onzichtbaar aanwezig in de speelkamer. Hij liet voorzichtig en introvert spel zien.

Tijdens de volgende fase was P. nog wat verlegen naar mij, maar in zijn spel werd kracht, boosheid en onrust zichtbaar. De volgende fase werd die van stevigheid en zichtbaarheid en veel minder verstoppen van speelfiguren onder het zand of in voorwerpen.

Vervolgens ging P. veel meer attributen gebruiken in zijn spel. Humor en losheid worden nu zowel in zijn spel als in zijn lichaamshouding zichtbaar. P. speelt nu ook graag met water. Alles gaat letterlijk en figuurlijk stromen.

Tijdens sessie 12 begon hij voor het eerst te praten gedurende het spel. P. durfde me toen ook voor het eerst echt in de ogen aan te kijken. Vervolgens lazen we het sprookje van Prinsesje Natbroekje, om de zindelijkheid van hem te ondersteunen. P. pakte dit enthousiast op en we speelden het sprookje regelmatig uit, met spelfiguren in de zandbak.

In de laatste fase van de speltherapie laat P. basisvertrouwen zien, hij speelt de ridder die vol vertrouwen iedereen overwint. Ook gaan de prins en de prinses in een groot, licht en nieuw huis wonen met hun vrienden en familie. De tijd is klaar om afscheid te nemen van de speltherapie en vol zelfvertrouwen, licht en ruimte in de stroom van het leven mee te gaan."

Nieuwste ervaringen
Archief
Social
  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • LinkedIn - White Circle
bottom of page